Ha sokszor csak nehezen találod meg Google-ben azt, ami érdekel, miközben másoknak pillanatok alatt megy, ezt a cikket neked írtuk. A Google kereső használata könnyítésének érdekében rengeteg megoldás létezik, ami tényleg egyszerűbbé teszi, vagy meggyorsítja a keresés folyamatát, ebből mutatunk 8+1-et.

A keresések trükkje mindig a keresőszóban rejlik. Ha ezt jól választod meg, a top 10 találatban meg kell hogy találd. Bármit is keresel. 

1. Google kereső használata: csak egy adott weboldalon keresés

Emlékszel, hogy olvastál egy jó cikket, de nem emlékszel a címére? Tudod, hogy melyik oldalon fog megjelenni egy cikksorozat következő része, de nem akarsz feliratkozni a hírlevelükre? És még megannyi indokod lehet, hogy a keresést egyetlen weboldalra korlátozd. 

Ilyen esetben a Google csak az adott weboldalon fog keresni az oldalak között. Ezt úgy teheted meg, hogy a keresőszó elé beírod, melyik oldalon szeretnél kutakodni. Például:

  • site:ujnemzedek.hu önkéntesség

2. Filmek vetítése a mozikban

Ha nincs kedvetek keresgélni a közelben lévő mozik között, hogy mikor és hol adják az általatok kiszemelt filmet, egyszerűen írjátok be a címét a keresőbe, esetleg toldjátok hozzá, hogy “mozi”:

  • film címe + “mozi”
  • Star wars 8 mozi

Vagy csak simán,

  • Star Wars 8

3. Grafikonok

Középsuliban szenvedés a függvényábrázolás? Ellenőrizni tudod a házid a Google segítségével. Ehhez azt kell beírni a keresőbe, hogy “graph for” + függvény. Például:

  • graph for (x+2)^3-100

4. Visszaszámláló

Ha angolul használod a Google-t és egy gyors visszaszámlálóra van szükséged, használhatod a keresőt ehhez. Írd be, hogy “set timer for” + az idő, míg szeretnéd, hogy visszaszámoljon. Persze angolul, így:

  • set timer for 5 minutes

Ezzel a Google trükkel biztosan nem ázik szét a teafüved a forró vízben, vagy nem főzöd túl a tojást még akkor sem, ha közben Facebookozol, vagy YouTube videókat nézel.

5. Időjárás

Az elnevezés magáért beszél. Csak írd be a keresőbe, hogy “időjárás”.

6. Google fordító keresés Google Translate nélkül

Unod, hogy mindig meg kell nyitni a Google fordítót, ha nem jut eszedbe egy szót? Angolra állított Google segítségével még ezt az egy kattintást is megúszod, csak a következő módon csináld a Google fordító keresést:

  • “translate” + fordítandó szó + “to” nyelv, amin szeretnéd látni az eredményt

7. Google speciális keresés

A speciális keresés a Google kereső használatának egy haladó formája. Ezt akkor érdemes használni, ha másképp már nem találod meg, amit keresel. 

Így tudsz úgy keresni, hogy bizonyos szavak mindenképp szerepeljenek a keresésben, vagy épp ki tudsz zárni másikakat. Mindezt úgy, hogy a keresés nyelvét, vagy helyét korlátozod. Akár fájlokra is kereshetsz így a keresőben. 

A Google speciális keresés nem egyszerű elsőre, így érdemes a mezők mellett lévő leírásokat először elolvasni. Ezeket a képre kattintva meg is teheted.

8. Jó napom van

A Google főoldalán a jó napom van gomb egy egyszerű dolgot csinál: ahelyett, hogy megjelenítené a keresési eredményeket, inkább rögtön meg is nyitja az elsőt. 

Próbáld ki: írd be a Google főoldalán, hogy “Új nemzedék” és kattints a Jó napom van gombra.

+1. A Google a barátod

Ha haladó módon használod a Google-t és eleged van abból, hogy valaki olyan dolgokat kérdez állandóan, amik egyetlen kereséssel azonnal kideríthetőek, nettó 5 másodperc alatt, akkor a LMGTFY-t ajánljuk. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *