Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája

Ha egy céget, vállalkozást szeretnénk indítani, jó, ha határozott elképzeléseink vannak arról, mit és milyen módszerekkel szeretnénk elérni. De napjaink őrült módon változó világában arra is számos példa van, hogy valaki folyamatos kísérletezéssel ér el sikereket. Tim Harford könyvéből azt tanulhatjuk meg, kísérletezni szabad, sőt kell, de ismernünk kell a határainkat. És ha valami a sokadik kísérletre sem hoz eredményt, el kell gondolkodni, mit kell változtatni a régi beidegződéseken.

A rugalmasság, a változtatásra való nyitottság előre vihet bennünket ezek az úton.  Érdekes része a könyvnek, ami azt tárja fel, milyen pszichológiai magyarázata lehet annak, hogy nem tudunk, nem akarunk kudarcainkból tanulni és berögzült gondolkodásmódunkon változtatni.

Dan S. Kennedy & Jason Marrs: Óriási Profittartalmú Árazási Stratégiák Vállalkozóknak

“Egy vállalat életében a félre árazás teljesen megölheti a profitot, és így magát a vállalatot is. Ebben a könyvben olyan tippeket kaptam, ami most is segít új termék kialakításában. Szolgáltatásaimat is ez alapján áraztam be, és meg is lett a siker.

A könyv olvasása közben pedig további vállalkozás ötletek merültek fel bennem, illetve marketing ötleteket is kiolvastam a sorok között.
Többször is le szoktam venni a polcról, és újra átgondolni, biztosan jól csinálom e. Több vállalkozó ismerősömnek, illetve ügyfelemnek is ajánlottam a könyvet, és sokan alkalmazzák is ennek hatására. A könyvben található számszerű példák pedig nagymértékben hatottak rám, ezért is kezdem el alkalmazni az ott leírt stratégiákat.”

Alistair Croll:Lean Analytics

”Alistair Croll Lean Analytics című műve szimplán a legjobb könyv adatvezérelt üzletfejlesztés témában. Egy áttekinthető és olvasatos összefoglalás stratégiákról és adatelemzésről, mellette pedig 100+ esettanulmány, 100+ cégről, akik elkezdtek adatokra támaszkodva dönteni. Aki az amerikai sikercégektől szeretné ellesni, hogy hogyan kell adatokkal validálni egy ötletet, fejleszteni egy bizniszt, annak mindenképpen ajánlom!”

David Kirkpatrick: A Facebook Jelenség

“Nem egy szépirodalmi, kulturálisan sokat adó könyvben reménykedjen aki ebbe belekezd! Ez nem egy művészien megfogalmazott és összerakott regény.
A Facebook Jelenség című könyvet azoknak ajánlom, akik úgy érzik, hogy születtek valamire! Azzal kelnek fel reggel és fekszenek este, hogy van valami dolguk. Valami, ami sosem hagyja őket nyugton üldögélni a babérjaikon. Olyanoknak, akik nem akarják elfogadni a társadalmi elvárások szerint alakuló szürke hétköznapokat és tudják, hogy létezik egy másik út is! Ezt a könyvet azok az idealista emberek olvassák el, akik csinálni akarnak valami olyat amiért mindenkitől joggal várhatna el egy köszönömöt az utcán amikor elégedetten érzik majd végre magukat.
Számomra azt mutatja be ez a könyv, hogy amit megálmodtam magamnak történetet, az létezik valahol és valós jelenség. Erőt adott nekem és bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen! Egy fiatal, aki megfelelően motivált és eltökélt a céljait illetően képes megváltoztatni a világot.
A másik megnyugtató tanulság az volt számomra, hogy az általam is képviselt, sokak által egyszerűen “álmodozó”-nak tartott, de igazából “vizionárius” gondolkodásmód nem betegség hanem különleges képesség! Legyőzni a reménytelenséget, a negativitást csak úgy lehet, ha rendelkezel ezzel a különleges képességgel! Mondhatni, te lehetsz a kiválasztott még akkor is, ha eddig nem tudtad miért nem tudsz aludni éjszakánként…Valamiért azt akarom ide írni a végére, hogy: “Follow the white rabbit!”

Michael Gerber: A Vállalkozás Mítosza

“Számomra Michael Gerber A Vállalkozás Mítosza című könyve nyújtotta annak idején a legnagyobb segítséget, onnan értettem meg, mit jelent igazából a vállalkozói gondolkodásmód, hogyan kell a háromféle szerepünkben vállalkozóként, menedzserként és szakemberként egyaránt helytállni a vállalkozásban és rendszerként tekinteni mindarra, amit csinálunk.”

Guy Kawasaki: Elmés kezdés

“Az induló vállalkozások sikeréhez alapvetően három dologra van szükség: egy garázsra, egy ötletre és erre a könyvre – Guy életszagú útmutatójára. Bárcsak az első betűtől az utolsóig feltehetném a szövegét a Sequoia Capitan honlapjára – nagyon megkönnyíteni a dolgunkat.” – Michael Mortiz, Sequoia Capital
Ez a könyv végre nem arról az időszakról szól, amikor már szereztél szülőktől, rokonoktól, befektetőtől 100 millió forintot, és eltudtad kezdeni a vállalkozásodat, és csak egyengetni kell az utadat.
Az Elmés kezdés arról szól, amikor még gyakorlatilag az ötlet fogalmazódik meg benned, és teljesen tanácstalan vagy, hogy mégis hogyan kéne elkezdened, gondolok itt akár a mentális, akár a fizikai dolgokra.
Nagyon nagy részletességgel írja le az egésznek a menetét.
Ez a könyv magába foglalja a tőkeszerzést, alkalmazottak felvételét, pozicionálást, hírverést, és ezt az esetek döntő többségében saját bőrén tapasztalt történésekből meríti.

Úgy gondolom, amit először írtam idézetet, nem véletlenül mondta Mortiz, aki 2,7 milliárd $-os vagyont tudhat magáénak.”

Tony Hsieh: Delivering Happiness

“Az író tajváni immigránsok gyereke személyes történetét és élete nagy tanulságát meséli el.
How a different kind of corporate culture can make a huge difference in achieving remarkable results – by actually creating a company culture that values happiness – and then delivers on it.
Cégkulturáról nem sok szó esik nálunk. Pedig ez lenne üzleti kibontakozásunk elöfeltétele, sikerünknek a biztositéka! Hogyan érem el, hogy vásárlóim, felhasználóim és munkatársaim boldogok legyenek?”

Baracskai-Velencei: Követő nélkül nincs vezető

“A Baracskai – Velencei páros számomra mindig a gondolkodásra, az adott helyzetre való frappáns scenárió gyors megalkotására motivál.
A túlkombinált, túlmenedzslet dolgok a fejlődés gátjai. Nem ésszerűtlenül kell dönteni, de ahogy fogalmaznak “akkor és ott” amit jónak érzünk.
Számos feladat egy csúcsvezetőnek nem a hatásköre, mégis azzal babrál (milyen laptopot vegyünk, milyen autót, hol hirdessünk stb.) és nem delegálja.
Ahogy egy családban, egy vállalatnál is megvannak a szerepkörök, melyek között lehet átfedés, de a különböző élettapasztalatú, mentalitású és képzettségű emberek hatékonyan menedzselt mix-ével lehetünk sikeresek. Az egyszemélyes hadsereg nyerhet csatákat, de a háborút elvesztheti. Elolvasva egy-két dologban változik a szemlélet már megérte….”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *