Robert Kiyosaki: Cashflow négyszög

Kiyosakitól legtöbben a Gazdag papa, szegény papa könyvet ismerik, ami az egyik leggyakrabban említett írás az üzleti olvasmány témában. Nem meglepő az sem, hogy az elsők között kaptunk róla ajánlást. Számomra azonban a Cashflow négyszög volt az a mű, ahol igazán kiteljesedett a sorozat fő mondanivalója. Robert akár mondhatná is “Én szóltam srácok, hogy kezdtek-e valamit az információval, az már csak rajtatok múlik!”

Tökéletesen mutatja be az aktív pénzkeresőkre jellemző 4 fő boldogulási formát. A négyszöget jobb és bal oldalra felosztva megkülönböztet alkalmazottakat és saját magukat alkalmazókat (baloldal), illetve cégtulajdonosokat és befektetőket (jobboldal).
Az író szerint fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen az egyes kategóriák valódi sajátosságaival.

Az alkalmazotti lét korlátait nagyon senkinek nem kell bemutatni, amellett, hogy az ember állandó és fix adóterhek mellett dolgozik, jövedelme mértéke és annak tartóssága is egy felettesnek van kitéve.

A saját magukat alkalmazók (egyéni vállalkozók) korlátai talán egy fokkal kevésbé ismertek. Rájuk leginkább az jellemző, hogy van egy szakmájuk (ügyvéd, fodrász, ács, stb.), ahol idejüket, erőforrásaikat beosztva, saját maguk alkalmazásában állnak. Ez az adott munka aktuális értékétől függően hol jó, hol kevésbé jó megélhetést biztosít számukra. Lehetőségeik azonban korlátozottak, nekik is csak 24 óra áll rendelkezésre naponta, egy hosszabb, rövidebb ideig tartó betegség vagy más okból adódó munkakiesés, viszont egyből anyagi veszteséggel járhat.

Ezek alapján Kiyosaki szerint törekednünk kellene arra, hogy a baloldali ismeretek helyett-mellett, minél több jártasságot, tapasztalatot szerezzünk a jobboldali kategóriákban is, hiszen az anyagi függetlenség, nagyobb szabadság így érhető csak el.
Annyit azért meg kell említeni, hogy alapvetően az ember mindegyik oldalon megtalálhatja a boldogságát és a teljes, kiegyensúlyozott életet, illetve, az is előfordulhat, hogy sok ember természetéből fakadóan képtelen az alkalmazotti vagy éppen a cégvezetői létre.

Ami azért biztos, hogy a jobb térfélen való boldoguláshoz rengeteg munkára, hibákra, tapasztalásra, valamint folyamatos tanulásra van szükség, na meg persze, hogy minél több üzleti könyvet olvassunk, de számtalan példa mutatja, hogy megéri az erőfeszítést!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *