wifi hálózat tesztelése

Mielőtt belevágnánk abba, hogy milyen WiFi tippekkel is lehet felgyorsítani az otthoni hálózatot, nézzük meg hogy az egész terület hogyan alakult ki és mi is ez valójában.

A WiFi szabvány eredeti neve az IEEE 802.11, de mivel ez a név nehezen volt megjegyezhető, ezért a WiFi Alliance szervezetről kapta a WiFi nevet. Külön jelentése nem volt, egyszerűen csak jól csengett és hasonlított a Hi-Fi kifejezésre.

wifi tippek router

Az elmúlt 20 évben több WiFi szabványt is kialakítottak, köztük a IEEE 802.11b, IEEE 802.11g és IEEE 802.11n szabányokat, amelyek időben előrehaladva egyre jobb és megbízhatóbb teljesítményre képesek.

wifi szabványok

WiFi szabványok összehasonlítása

wifi szabványok összehasonlítása

Mielőtt telepítjük a routert vegyük célbe a kezelőfelületét. Ezt a böngészőben a 192.168.0.1 vagy 192.168.2.1 oldalon tudjuk elérni. Alap esetben az admin/admin, vagy az admin/password kombinációval tudunk belépni és setupolni a routert. Ezt követően nincs más hátra mint követni a következő néhány tippet.

1. Keress egy jó helyet a routernek

Habár sokan nem szeretik a router látványát, hogy villog vagy néha kicsit zajon, ettől függetlenül érdemes olyan helyre rakni, ahonnan könnyen tudja szórni a jeleket. nem célszerű tehát elrejteni a wifi routert egy szekrénybe vagy egy használaton kívüli szobába.

2. Állítsd át a router csatornát

A routerek különböző csatornákon képesek jelet sugározni és egy területen sok router is ugyanazt a csatornát használja, akkor nagy az esély arra, hogy összeakadnak vagy megzavarodnak a jelek. Ez főleg sűrűn lakott területeken, irodaházakban vagy nagyobb lakóházakban fordulhat elő, ahol viszonylag sok szomszéd és elektronikai eszköz vesz minket körül.

Ezt bármilyen WiFi csatorna ellenőrző szoftverrel meg tudjuk tenni. Kiváló példa rá az Acrylic Wifi, ami Windowson futtatható.

wifi hálózat tesztelése

3. Minimalizáld a zavaró jeleket

Figyelj oda arra, hogy ne legyenek a routerhez közel zavaró elektronikai eszközök, mint mikró, TV, telefon. A router jelét könnyen összezavarhatja vagy gyengítheti a sok elektronikai eszköz.

Tanulság

Ha figyelembe veszed ezeket a tippeket és trükköket, akkor a vezeték nélküli hálózat helyes használata mellett sokkal gyorsabb és hatékonyabb lehet az internetezési élményed, akár mobiltelefonon, akár tableten vagy számítógépen.

Ha valamilyen oknál fogva a WiFi nem működik vagy elromlik, akkor érdemes újraindítani. Ha ez sem oldja meg a gondot, akkor jelezni kell a problémát a szolgáltató felé, mert lehet hogy nem a routerrel van gond, hanem a szolgáltatással. Ha a hibát nem sikerül hosszabb időn keresztül sem elhárítani, akkor érdemes egy szakértő segítségét kérni.

One thought to “Wifi tippek a jobb hálózathoz és gyorsabb internethez”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *