Összeszedtem néhány filmet, ami kellő motivációt ad, ha orvosi pályára készülsz.

Persze nem ezekből a filmekből fogsz ledoktorálni, de betekintést nyerhetsz az orvosok különleges és nem mindennapi világába.

A sebész

A kórházsorozat a 20. század elején játszódik New York belvárosában. A kor szellemének megfelőlen utcai késelések, vallatáskor kitépett fogak, császármetszés, mind-mind olyan környezetben és módon bemutatva, ahogy ezek abban az időben történtek, véresen és kendőzetlenül. 1900-ban egy öntörvényű, megszállott sebészprofesszor életébe csöppenünk, aki amellett, hogy nagyszerű szakember, kokainfüggő. Függősége tartja ébren és teszi képessé olyan dolgokra, amit azelőtt orvosok egyáltalán nem tettek meg.

Bár a főhős elég szélsőséges figura, a sztori remekül bemutatja, hogy milyen új vívmányokat talált ki, és ezáltal mennyit fejlődhetett az akkori orovstudomány. Ha érdekel a sebészet, nézd meg a három évados sorozatot, hogy lásd honnan-hová fejlődött ez a szakma. A sorozat felkonfját idézve: mert a gyógyítás nem volt mindig tudomány!

 A kóma

Ebben a megrázó dokumentumfilmben egy autóbaleset miatt kómába került New York-i kisfiú sorsát követhetjük nyomon. Számtalan kérdés merül fel. Túlélheti? Ha igen, lesznek-e maradandó károsodásai? Élhet-e olyan életet, mint a balesete előtt? Egy megtörtént eset szemtanúi lehetnek a nézők, amelybe bekapcsolódik Dr. Jam Ghajar, a kómás esetek kezelésére specializálódott agysebész is, aki talán az egyetlen reményt jelenti a fiú számára. Az orvos elszántsága és hivatástudata figyelemre méltó és pozitív példa lehet azok számára, akik ezen a területen szeretnének egyszer dolgozni. Ezt a munkát máshogy nem is lehet csinálni!

Dr. House

Bármilyen meglepő, mindenki kedvenc bunkó dokija, modorával ragadta meg a nézőket. Most pedig valljuk be, mi is találkoztunk már rendkívüli tudással rendelkező dokival, akinek a modora viszont hagy némi kivetnivalót maga után. De talán ez a legszebb a dologban, hisz tényleg nem arra van szükségünk, hogy az orvos bratyizzon velünk, hanem, hogy meggyógyítson minket.

A sorozatban különleges betegségekkel foglalkozó House, mindig több szemszögből közelíti meg az adott problémát, lehetőségeket vázol fel és zár ki lépésről-lépésre. Alapos, precíz és körültekintő.

Patch Adams

A kórházakban csend honol általában, a fehér, rideg falak között mégis felbukkan egy hatalmas cipőjű, piros orrú bohóc, aki végigtrappol a néma folyosókon. Patch Adams nem átlagos orvos, ő abban hisz, hogy a humor a legjobb gyógyszer. Képes mindenre, hogy betegeit felvidítsa és megnevettesse, még akkor is ha ezzel veszélybe sodorja karrierjét. A film igaz történet alapján készült.

Patch Adams karaktere House-al ellentétben csupaszív és vidám. Ő humánusabb módon közelít a betegekhez, nagy hangsúly helyezve a kommunikációra, a nevetésre, vidámságra, jókedvre. Adams nem vonul háttérbe, jelen van, hogy különleges módszerével gyógyítsa a betegeit. Ha hasonlóan gondolkodsz az orvoslásról vagy egyszerűen csak olyan orvos akarsz lenni, akit szeretnek a páciensei, neked való ez a film.

Ébredések

A visszahúzódó, gyakorló pszichiáter Dr. Malcolm Sayer a baibridge-i Kórház ideggyógyászatára helyezik. Az osztályon lényegében csak teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek. A betegek nem tudnak beszélni és érzelmeiket, gondolataikat más módon adják környezetük tudtára, Sayer meg van győződve róla, hogy ezek az emberek “odabenn mégis élnek”. Dr. Malcolm egy új gyógyszert fedez fel, amellyel a betegeket vissza lehet hozni az életbe. Óriási változásoknak lehetünk szemtanúi.

Elhivatottság és hivatástudat, az ebereken való segíteni akarás, ez mind jelen van a filmben. Érdemes megnézned, ha a pszichológia területe érdekel.

Dokik

Dr. John ‘J.D.’ Dorian úgy gondolja, négyévnyi tanulás után mindenre felkészült, ami a kórházban érheti. Medikusként hamar szembesül azzal, hogy rengeteg dolgot kell még tanulnia a szakmáról, és bizony becsúsznak az első pofonok. A sorozat rendkívüli humorral mutatja be a pályakezdő orvosok életét és fejlődését, és milyen komolytalannak tűnhet sokszor, épp annyi remek monológ és szituáció van a filmben.

Könnyed, vicces, szórakoztató sorozat arról, hogy milyen lehet egy kezdő orvos hétköznapjai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *