Sokan egyáltalán nem használnak olyan online térkép programokat, mint amilyen a Google Maps (magyarul Google Térkép). Pedig nagyon hasznos tud lenni a mindennapokban. Most összegyűjtöttük a szolgáltatás legjobb trükkjeit, Google Maps játékokat és persze bakikat is.

Google Maps érdekességek

1. Időutazás

Azt szinte mindenki tudja, hogy a térképen van lehetőségünk Street View-ra (magyarosabban utcanézet), vagyis a Google autói által készített felvételeket megnézni. Szinte olyan mintha saját magunk is az adott helyen lennénk.

Tudtad viszont, hogy van lehetőség a korábban készített felvételeket is megnézni? Ezáltal egy mini időutazás részesei lehetünk.

Az időutazás funkciót a bal felső sarokban lévő dátumra kattintva tudjátok előhívni, majd választani tudtok a dátumok között. Kattints a kis képre és be is tölt a korábbi állapot.

Így például nyomon követheted, a 4-es metró felszíni munkálatainak haladását is Budapesten.

2. Saját helyek elmentése

Jelentősen egyszerűbben tájékozódhatunk, vagy épp tervezhetünk útvonalakat, ha a térképen elmentjük a gyakori helyeinket. Ilyen például a lakhelyünk, munkahelyünk, vagy a kedvenc kocsmánk. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, be kell jelentkeznünk Google fiókunkba.

Az útmutatóban azt is láthatjátok, hogy mentés mellett hogy lehet külön az otthoni címet elmenteni.

Otthoni és munkahelyi címünket az alábbi linken is elmenthetjük (bejelentkezés így is szükséges).Ha pedig útvonalat akarunk tervezni, akkor ezeket a mentett helyeket könnyen és gyorsan tudjuk innentől kezdve használni. Nem kell mindig begépelni őket. Ezen túl ezek a helyek offline módban is megmaradnak, erről a 7. pontban lesz még szó.

3. Aktuális pozíció elküldése másoknak

Google Maps nyomkövetés funkciója megoldás hasznos lehet

 • amikor szeretnénk találkozni valakivel, de nem tudjuk, pontosan hol is vagyunk (velem ez már párszor előfordult, amikor elkóboroltam a városban :D),
 • egyszerűen nem szeretnénk telefonon bepötyögni a tartózkodási helyünket,
 • netán szeretnénk megosztani közösségi média segítségével aktuális pozíciónkat.

Ahhoz, hogy ezt megtehessük Android telefonon, meg kell nyitni a Google Maps alkalmazást. A program meghatározza, hogy hol is vagyunk jelenleg (ha biztosra akarunk menni, frissítsük a tartózkodási helyet a jobb alsó sarokban lévő célkereszt segítségével). Ezután kattintsunk magunkra és egyszerűen húzzuk a képernyőn felfele végig az ujjunkat. Végül menjünk a megosztásra, és válasszuk ki a kívánt alkalmazást. Kész is vagyunk.

iPhone-ok esetében kicsit másképp néz ki ugyanez. A programban a tartózkodási helyünk mellett el tudunk helyezni egy jelölőt, ha hosszan megnyomjuk a képernyőt, majd a megosztásra kattintva kiválaszthatjuk, hogy szertnénk megosztani.

Kész is vagyunk. Így már pontosan meg tudjuk osztani az ismerősünkkel, hogy hol talál minket!

4. A környéken…

Ha új helyen járunk, vagy szeretnénk újat kipróbálni otthonunk környékén, akkor elég egyszerűen beírnunk keresőbe, hogy mit keresünk. Nemrég így kerestem Sümegen éttermet a családommal:

Vagy használhatjuk akár a beépített keresőt is. Például ha Kazincbarcikán tartózkodunk és ebédelhez keresünk egy helyet, akkor azt így tehetjük meg:

5. Menetrend

Valószínűleg ez lesz a legtöbbek által ismert funkció. Útvonalunkat egyszerűen megtervezhetjük a program használatával, és amennyiben tömegközlekedést választunk, pontosan kijelöli, milyen közlekedési eszközöket érdemes választani. Majd ezt szűrhetjük igényeink szerint.

Mobilon ugyanez a funkció helyettesítheti a BKK Futárt. Nemrég találtuk iPhone-on az új kiegészítőjét, miszerint tartózkodási helyünkhöz közeli menetrendeket automatikusan kiírja.

6. Hol jártunk eddig?

Amennyiben engedélyeztük telefonunkon, hogy adatokat gyűjtsön tartózkodási helyünkről, utólag visszanézhetjük, hogy mikor hol jártunk.

Ahhoz hogy ezt megtehessük, ezt az oldalt kell felkeresnünk.

7. Google Térkép offline, avagy a Google Maps letöltése telefonra

Ahhoz hogy adatkapcsolat nélkül tudjuk használni a programot, először le kell mentenünk a környéket, amely érdekel minket addig, amíg van internet hozzáférésünk.

Android telefon esetében ezt úgy tehetjük meg, hogy az alkalmazásban jelölővel látjuk el az adott helyet, ami érdekel minket (50×50 km-es régió a maximum). Ezután felhúzzuk ujjunkat a képernyő aljáról a tetejéig, és a jobb oldalon található 3 pont menüpontot választjuk. Ekkor az offline terület letöltése menüpontot választjuk. Közelítsünk rá a környékre amennyire szeretnénk, majd mentsük a térképet valamilyen szánunkra megfelelő névvel.

Betölteni a térképet pedig úgy tudjuk, hogy a program elindítása után jobbra húzzuk a képernyőt, hogy a bal oldali menüt elérjük. A saját térképek menüpontot választva elérünk minden lementett térképrészletet.

Ugyanezt mutatja be ez az angol nyelvű videó.

IPhone telefonnál pedig a következő a sorrend: nyissátok meg a hamburger menüt. (Igen, hamburger menünek hívják:

Szóval ezután “offline places” menüpont, majd az “offline areas” alatt találtok egy “+” gombot. Ezután csak ki kell választanotok, illetve rázoomolni arra a területre, amit szeretnétek lementeni. Ezután nyomjátok meg a download gombot.

Az előhívás ugyanúgy működik mint Androidon, jobbra húzva a Google Maps főképernyőjét megjelenik egy menü, ahol az “offline areas” alatt ki tudjátok választani a térképet, amire szükségetek van.

8. Hangalapú irányítás

Tudtad, hogy a programot beszéddel is irányíthatod? Most megmutatom, hogy milyen angol nyelvű parancsokat lehet érdemes bicikliseknek és autósoknak használni. Az alkalmazásukhoz azonban angol nyelvűre állított telefon szükséges. Tipp: amennyiben nem szeretnénk hozzáérni a telefonhoz, hogy érzékelje hangunkat, használjuk az “OK Google” parancsot.

Tehát a hangalapú parancsok:

 • how is the traffic ahead? – ha szeretnénk tudni, hogy milyen a forgalom előttünk
 • show route overview – hogy lásd a teljes útvonalat
 • what’s my next turn? – a következő lekanyarodás jelzését nem árt időben tudni
 • show alternate routes – alternatív útvonal keresése, például baleset esetén
 • when will I get there? – becsült idő a megérkezés időpontjához
 • navigate to [hely] – cím megadása, ahova szeretnénk eljutni
 • mute – a navigáció elhallgattatása
 • unmute – a navigáció hangjának visszaadása
 • exit navigation – a navigáció megállítása
 • resume navigation – a navigáció folytatása

A kedvenc lehetőségem sajnos Magyarországon nem működik, de ha az Egyesült Államokban jártok, mindenképp próbáljátok ki:

 • find gas station – megmutatja, hol tudtok tankolni

9. Népszerű időszakok

Az egyik kedvencem a Google Maps érdekességek közül, hogy meg tudom nézni, mikor érdemes menni bevásárolni a közeli boltba.

Nem meglepő módon Budapest belvárosában a vizsgált üzletben közvetlenül munkaidő előtt és után vannak legtöbben. Kiválaszthatjuk a napot is. Ennek kapcsán egyetlen szomorú meglátásom, hogy…

10. Autós forgalom

Indulás előtt ha nem tudjuk, hogy merre jutunk el valahova a leggyorsabban, tartunk egy esetleges dugótól, akkor érdemes csekkolni a forgalmat. Különösen ott, ahol sokszor alakul ki nagy forgalom (mint a BAH csomópont).

A zöld vonalak azt jelentik, hogy nincs torlódás, simán lehet krúzolni. A narancssárga szín is folyamatos haladást jelöl, de ott már nagy a forgalom és néhol lelassulhat. A piros azt jelenti, hogy azon a szakaszon állnak a dugóban az autók. Azt érdemes kerülni. A bordó pedig azt, hogy se előre, se hátra nem tudsz menni. Ezektől a részektől minden esetben távol kell maradni. Itt simán előfordulhat, hogy 200 métert 30 perc alatt teszel meg kocsival.

Ez a funkció egyébként különösebn hasznos, amikor olyan szakaszokon autózol, ahol gyakori a dugóveszély (pl M7-es a Balaton felé pénteken).

Google Maps játékok

A következőkben 4 Google Maps játékot mutatok meg, amivel elüthettek egy kis szabadidőt. 😀

 Helykitaláló kvízek

Geoguessr és a magyar Nemesys csapat által fejlesztett Pursued ugyanarra az alapra épít: mutat egy helyet Google Térképen, majd neked ki kell találnod, hol vagy. A Pursued használatához regisztrálni is kell, cserébe van egy sztori a játék mögött: elraboltak téged, és segítséghíváshoz szükséges, hogy felismerd a helyszíneket.

Smaprtpins ezekhez képest egy kvíz, mely esetében kérdéseket kapunk, melyre mindig egy hely a válasz a térképen. Lényege, hogy van egy alap életetek (1609 km), és ahány km-re tippeltek a helyes megoldástól, annyi életet veszítetek. Én elsőre 12 kört éltem túl. Ti meddig juttok? 🙂

Tank harc

Ezt nem magyarázom túl. Válasszatok egy helyszínt, és kurzor segítségével harcoljatok!

Zombi támadás

Úszd meg a zombi inváziót minél hosszabb ideig úgy, hogy menekülsz előlük utcai nézetben.

2D vezetés szimulátor

Ez volt az a játék, amihez semmi ügyesség nem kellett, sőt, kihívás sem volt benne. De – talán a nosztalgikus érzés miatt – 10 perc múlva is még a játék előtt ültem.

Google Maps bakik

Végül néhány vicces utcanézet, ahol a Google autói jobb lett volna, ha máshol vannak épp. 🙂

A fegyverkereskedő

Sokan ébredtek már így másnaposan

Az értelmezhetetlen hajsza

A képek forrását itt találjátok, valamint további mókás képet találhattok ezen a linken.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *