internetes keresőmotorok listája

Gondolkoztál már azon, hogy amikor valamire rákeresel, akkor miért azt a bizonyos találatod látod? Hogy milyen internetes keresőprogramok léteznek? Ebben a cikkben a keresőmotorok listáját szedtem össze és azt, hogy melyikről mit érdemes tudni.

Keresőmotorok listája

Egy keresőmotor olyan online felület, ahol egy adott kulcsszóra, kifejezésre történő kereséskor különböző tartalmak jelennek meg. A leggyakoribb esetben ezt szöveg alapon, kulcsszavakkal (keyword, query) tehetjük meg, de elterjedtek már a kép alapú keresők i. Ilyen például a Google kép alapú keresője is. De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük meg inkább, hogy milyen keresőmotorok léteznek!

Legismertebb kereső, ami magyarul is jól tud:

2018-ban a magyar emberek jelentős része, több mint 95%-a az általános kereséseihez a Google keresőmotorját használja. A rendszer nem feltétlenül jobb ennyivel a konkurenseknél, de megszokásból nálunk ezt használja szinte mindenki. Vannak olyan országok, ahol már rendszerek is nagyon erősek. Az USA-ban a Bing, Oroszországban a Yandex, Kínában a Baidu. Az adatvédelem iránt fogékonyak körében pedig a DuckDuckGo nevű böngészőnek van komoly használati részaránya.

internetes keresők

Ismertebb, külföldi keresők és motorok:

Magyarul a Startlap és az ok.hu ismertek még.

Érdekességek

2017-ben, ezek volt a legnépszerűbb keresések és keresési kifejezések nálunk, Magyarországon.

 • Black Friday
 • Eurovision
 • FINA
 • Szmogriadó
 • Fidget spinner
 • X-Faktor
 • Óraátállítás
 • iPhone 8
 • Stats Royale
 • Chester Bennington

A teljes listát minden évben kiadja a Google. Ezt ezen a linken tudod megnézni.

Internetes keresők összehasonlítása

Ebben a listában az alábbi kereső oldalak tulajdonságait foglaltam össze: Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo és Yandex

Google

A világ legismertebb és híresen 1. számú általános keresője. A Google egyébként a “legnépszerűbb kereső kifejezésre” is rendre az első helyen szerepel, sok más keresőmotorban is.

Yahoo és Bing

Főleg az észak-amerikai kontinensen nagyon erősek, de míg a Bing, a Microsoft terméke felfelé ívelő pályán van, addig a Yahoo, Marissa Mayer tevékenykedése ellenére is folyamatosan csúszik vissza a korábbi piacvezető pozíciójából. Az itt található keresési találatok bizonyos esetben kicsit furának hathatnak azok számára, akik a Google keresőhöz vannak szokva.

DuckDuckGo

A találati listája csak kis mértékben tér el a Google és Bing listájától, ugyanakkor az utóbbi időben egyre többen kezdték el használni. Főként azért, mert nem tárol semmilyen adatot a keresések során és emiatt nem igyekszik testre szabni és preferenciák alapján módosítani a keresési találatokat. Az elmúlt 2-3 évben a Google-t sok támadás érte emiatt, a DuckDuckGo emiatt is kapott nagy erőre. Főleg a sok adatlopási, adatszivárogtatási és Cambridge Analytica szerű botrányok miatt.

Yandex

A legnépszerűbb orosz kereső, ami még a Googlet is képes használatban lenyomni Oroszországban. Sőt, igazából az orosz emberek számára ez az egyértelmű és alapbeállításként használt kereső. Mint a kínaiknál a Baidu. Annyi különbséggel, hogy míg Kínában a Google.com le van tiltva, addig az oroszoknál nincs.

A keresők találatainak minőségét nehéz egy-egy példával összehasonlítani, ehhez egy nagyon részletes tanulmányt kellene írni. Az igaz persze, hogy nem csak a vakszerencsén múlik, hogy mit dob találatként egy-egy kereső. Ugyanakkor elmondható, hogy az általános keresők között a Google az egyik legnépszerűbb és legismertebb.

Internetes keresők típusai

 • általános keresők
 • speciális keresők

Az általános keresők mellett vannak egyéb, speciális keresőmotorok is.

 • ilyen a személy- és barátkereső, amit sokan Facebook-ként ismerünk
 • A LinkedIn munkaerő és munkatárs keresésre alkalmas, tehát ez is személykereső, de már szakmai fronton
 • A Pinterest a Google képkeresőhöz hasonló képes találatokat ad csak, főleg vizuális és kreatív felhasználóknak
 • Az Instagram egyben személy és képkereső, itt mások életét és posztjait tudjuk végigkövetni

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *