2012. november 28-án az Arkon Zrt. irodáját látogattuk meg az ELTE PPK Oktatástechnológia kurzusának keretében. A cégnél az ingatlan.com és a Köpönyeg története mellett a szokásokról, többek között a Scrum módszertanról is meséltek nekünk. A Scrum-bemutató olyan jól sikerült, hogy több hallgató érdeklődését is felkeltette a ScrumMaster szerep!

Az előadás első részében tehát az Arkon két fő termékét, az ingatlan.com és Köpönyeg oldalait ismerhettük meg jobban.

Az ingatlan.com

Az ingatlan.com portált maga a vezérigazgató, Korbuly Krisztián mutatta be nekünk:

  • 1998-ban indult, 2003-ra már ,,utcakeresőként” funkcionált, a Startlap egyfajta klónjaként.
  • A cég maga 2001-ben alakult és ekkor kb. 1 fő dolgozott még csak a cégnél.
  • 2006-ra a jó ingatlanpiacnak köszönhetően, sok új lakópark épült a hirdetések száma megugrott, kb. 116.000 hirdetéssel dolgoztak és már kb. 24 fő erősítette a cég munkáját.
  • 2010-ben reklámozás céljából a tévében is megjelent egy ingatlan.com-os reklámfilm, amellyel párhuzamosan zajlott egy nyereményjáték is, a ,,Táskakereső”. Egy 3.000.000 Ft-os táskát kellett az oldalon megtalálni! Rengetegen kattintottak, és keresgéltek, és egy szerencsés mindent vitt! 🙂
  • Az idén már az egyszerű gyors kereséseké lett a főszerep és már közel 35.000 hirdetésük van.

A céljuk továbbra is, hogy minél kevesebb felesleges hír legyen, mindenki megtalálja magának  gyorsan és egyszerűen azt amit keres, ami őt érdekli! Azt, hogy hányan is látogatják őket, a Webaudit nevű programmal (mérőkóddal) nézik, és a magyar internetezők közel 30%-át elérik, ami igen szép szám!

A Köpönyeg

A Köpönyeget mindannyian ismertük a jelenlévők közül, és nagyon sokan használjuk nap mint nap. Az ingatlan.com mellett ez a másik legnagyobb termék amivel az Arkon Zrt.-nél foglalkoznak. Ezt az oldalt a Köpönyeg termékmenedzsere, Badó Andrea (@anedera) mutatta be nekünk – akinek egyben a látogatás megszervezését is köszönhetjük az előadás mellett.

Úgy gondolom, nem árulok el titkot azzal, hogy a Köpönyeg oldalának első számú fő vetélytársa az Időkép. Mivel egy időjárást mutató oldalról van szó ezért, fontos a napra- sőt inkább percre készség! Épp ezért naponta kétszer: éjfélkor és fél 6-kor is frissítik az oldalt, hogy mindig a legaktuálisabb tényeket mutassa. Hiszen nekünk is tudnunk kell, hogy aznap elkap-e minket egy hurrikán vagy egy nagy vihar?!

A Köpönyeg logója

Köpönyeget jelenleg 5 ember szolgálja ki: egy programozó, két meteorológus, egy grafikus és egy termékmenedzser. Alkalmazkodva a mai igényekhez, android alkalmazást is készítettek.
Megtiszteltetésnek érezhettük, hogy egy apró kulissza titokba is beavattak. Elmondhattuk a véleményünket az új Köpönyegről, amit mi, elsők között láthattunk. Ez egy jóval letisztultabb, egy főoldalból álló weboldal lesz.

Emellett nagyon sok érdekes dolgot tudhattunk még meg, és nekem személy szerint nagyon tetszett az előadás. Még köpönyeges-békás tollat is vihettünk haza! A Köpönyeg mottójával zárnám a bemutatkozások sorait: ,,Mindenki érezze jól magát a szabadban és a környezetében”

Scrum módszertan az Arkon Zrt.-nél

Sokan még csak a nevét sem hallottuk korábban a módszernek, de Nádai Gábornak alias Mefinek és a nagyszerű előadásának köszönhetően páran kedvet kaptak a “mesterség” elsajátításához is. A scrum eredetileg szoftverfejlesztési projektmenedzsment módszertannak készült, azonban alkalmazható szoftverkarbantartási projektek vezetésére is. Betekintést nyerhettünk a ScrumMaster munkakörébe.

A ScrumMaster szerepe, hogy a 3-6 fős szoftverfejlesztő team munkáját segítse. Előnyére válik a humán beállítottság és a programozás ismerete. Tulajdonképpen projektmenedzserként segíti a team és a megrendelők kommunikációját illetve a scrum szabályait betartatja a team tagjaival.

A scrum team tagjai a lehető legkisebb feladatokra bontják a feladatot, és heti lebontásban fejlesztenek. Ezt meghatározott időközönként, hetente egyszer, prezentálják a megrendelőknek, majd a szembesítés következik az elmúlt egy hét fejlesztésével kapcsolatban, szigorúan a ScrumMaster és a team tagjai között. Nagy vonalakban ilyen periodizációban zajlik a scrum szabályrendszere. 🙂

Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *