google 2. oldala

A Google keresés sokszor kényelmetlen feladat, pedig enélkül gyakorlatilag lehetetlen internetezni. A legtöbb ilyen tipp és trükk tényleg hasznos tanácsokkal van tele, amivel egyszerűbben kereshetünk és időt is spórolhatunk. Most én is összeszedtem 10 tanácsot, illetve két, “just for fun” ajánlást is. Érdemes hatékonyan keresni, hogy mindent pontosan megkapjunk, mert mint tudjátok…

google 2. oldala

1. Filmek vetítése mozikban

Ha nincs kedvünk keresgélni a közelben lévő mozik között, hogy mikor és hol adják a filmet, amit kigondoltunk, alkalmazható rá ez az egyszerű Google trükk: írjátok be a film címét, majd a “movie” kifejezést.

2. Instant fordítás

Google Translate használata nélkül, azonnal a keresőből is fordíthatunk, és azonnal eredményt kapunk.

instant fordítás

3. Étel kiválasztása

A Google vigyáz az alakunkra, ha angol nyelven próbálunk ételek közül dönteni, hogy mit is együnk. Megmondja, hogy hozzávetőlegesen hány kalóriát tartalmaz az adott étel, emellett a főbb makronutriensek értékét is elárulja.

4. Napkelte, napnyugta

Ahhoz, hogy megtudjuk, mikor kel fel a nap, vagy épp mikor megy le, elegendő beírnunk Googlebe, hogy “napfelkelte” vagy “napkelte“, illetve “napnyugta“. Randik előtt tökéletes segítség lehet!

5. Függvények

Ha középiskolában elakadna valaki függvények ábrázolásával, vagy később nosztalgiázni szeretne a matek órák hangulatával, akkor ajánlom, hogy próbáljon meg felrajzolni néhány nevezetes függvényt Google segítségével. Ehhez a “graph for {függvény}” kifejezést kell használni.

6. Intervallum alapú keresés

Ez egy olyan keresés, ami nálam csak angol nyelven működött. Igaz, ott mindig. Ha szeretnék például cipőt találni 100 és 200 $ érték között, akkor a “shoes 100$..$200” kereső-kifejezést használom.

7. Szavak eredete

Ha egy angol szó eredetére vagyunk kíváncsiak, akkor csak írd be mögé, hogy “etymology”, és máris megkapjuk a keresett tartalmat.

8. szavak jelentése

Angol szavaknál ha a fordító sem segít értelmezni az adott szót, van egy keresési funkció, a “define”, mellyel könnyebben megérthetjük, mit is jelent az adott kifejezés. Sajnos magyar szavakkal ez nem működik, pedig igen mókás lenne például a “kágyilló” körbeírása.

9. Visszaszámláló

Amikor berakjuk a mosást, és tudjuk, hogy nem fogjuk meghallani, ha elkészült, használhatjuk angol nyelvű Google esetében az időzítés funkciót.

10. Időjárás

Ha nem tudjuk, hogy milyen időjárásra számítsunk a nap során, hogy vigyünk-e esernyőt, egyszerűen csak be kell írni a keresőde, hogy “időjárás”.

Just for fun 1: Tilt

Írd be a keresőbe, hogy “askew“.

Just for fun 2: Bacon szám

Kevin Bacon egyszer azt mondta, hogy nincs olyan hollywoodi színész, akivel ne játszott volna együtt, vagy legalábbis biztosan szerepelt már egy filmben olyannal, akivel a másik színész is. Ebből alakult ki a Bacon szám, vagyis hogy melyik színész hányadik szintű kapcsolatban áll Baconnel.

Például Dobó Kata Bacon száma 2, mivel együtt szerepelt Sharon Stone-nal az Elemi ösztön 2-ben, Sharon Stone pedig együtt játszott Kevin Baconnel a Mondom vagy mondod című filmben.

Jó szórakozást a tippek próbálgatásához!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *