A legjobb zombis filmek listája nyilván csakis zombifilmeket tartalmaz. És hogy a vérfarkasnál és a vámpírnál miért érdekesebb a zombi? Mert a zombifilmekre – sőt, a zombis sorozatokra és videojátékokra is rá lehet húzni valami aktuális társadalmi problémát: legyen az a faji megkülönböztetés, vagy az elgagyisodó társadalom maga. Persze a hentelés meg a horror az elsődleges a legtöbb, illetve a legkiemelkedőbb daraboknál! …illetve darabolóknál, bocs.

A legjobb zombis filmjek listája!

Az élőhalottak éjszakája (1968, rendező: George A. Romero)

Az első a legjobb zombifilmek listáján, az első a filmtörténetben is, sokaknak az egyetlen, olyan klasszikus zombis film, amit mindenkinek látnia kell, akit egy kicsit is érdekelnek a.… nos, a sétáló hullák. Lassú, csoszogó horror, ráadásul fekete-fehér, tehát nyilván nem a mai trendekhez illő darab, de mint zombis film, csodálatosan működik: a főszereplő nőt idegenek támadják meg a temetőben, ahonnan egy faházba menekül – nem is sejti, milyen sokáig marad még ott egy csapat idegennel. Akik nem olyan jófejek ám.

A filmnek még négy része készült, ugyanazzal a rendezővel: ezek a Holtak hajnala, a Holtak napja, a Holtak városa, illetve a Holtak naplója. Az egyiknek készült egy remakeje is, ez a

Holtak hajnala (2004, rendező: Zack Snyder)

Hát, ha valakinek lassú volt az eredeti zombis film, az most kapkodhatja a fejét: a zombikból csoszogó rémek helyett igazi, villámgyors gyilkológépek váltak, akik kis szerencsével még egy lassabb autót is lefutnak. Mindenesetre ennek a mozinak ott a helye a legjobb zombis filmek listáján, az tuti – a sztori ugyanaz, mint az eredetiben: egy nap a holtak már nem maradnak mozdulatlanok, hanem emberhúsra éhesek. Egy csapat ember egy plázába menekül, és megpróbálják valahogy túlélni a poklot. És közben megy a hentelés.

Busanhaeng (2016, rendezte: Sang-ho Yeon)

Ez a zombis film bizony dél-koreai: néhány utas viszontagságait követi nyomon, akik vonaton igyekeznek Szöülból Buszan felé. Ahol elszabadul egy vírus, ami olyan zombivihart eredményez, hogy azt valójában öröm nézni – ne hagyd ki, mert megbánod.

28 nappal később (2002, rendezte: Danny Boyle)

A helyszín ezúttal London, és maga a szigetország lesz a karantén. A veszélyt pedig nem feltétlenül az agyatlanul rohanó élőhalottak szolgáltatják. Érdekesség: a filmben egyszer sem mondják ki a “zombi” szót.

REC (2007, rendezte: Paco Plaza, Jaume Balagueró)

Na ez meg spanyol, és itt egy lakóházat kénytelenek a hatóságok karanténba zárni – a bent lévők meg se ki, se be. A cím arra utal, hogy egyiküknél van egy kamera is, és nagyrészt ezeket a felvételeket láthatjuk. Nem szépek

Haláli hullák hajnala (2004, rendezte: Edgar Wright)

Romantikus vígjáték-féle szatíra élőhalottakkal, ami két imádnivaló lúzerről szól, akiknek a legépkézlábabb ötletük a zombikór túlélésre, hogy a helyi pubban bújnak el, és ami olyan rettenetes magyar címfordítást kapott, ami geek-körökben egyenesen szitokszónak számít. Eszméletlen király – idekerült volna különben a Zombieland, és a Juan of the dead is – ezek szintén tök jók, de mi ezt valahogy két centivel jobban imádjuk. “Oi! Prick!!!!!!”

Hullajó! (1992, rendezte: Peter Jackson)

A zombifilm, ami nélkül ez nem lenne a legjobb zombis filmek listája – egy SZUMÁTRAI PATKÁNYMAJOM harapásának köszönhetően elszabadulnak a húsevők Új-Zélandon. És csak Lionel szállhat velük szembe, ő meg akkora lúzer, hogy a fal adja a másikat. Szerepet kap még egy zsarnok öregasszony, egy tál sodó, egy igen durva házibuli, egy fűnyíró, valamint belek, zsigerek és többszáz liter művér. Jó étvágyat!

Nos, ezek a mi kedvenceink, lessétek meg őket, aztán mutassatok nekünk is néhányat!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *