színpszichológia - színek érzelmi hatása

Vizuális marketing

A vizuális marketing lényege, hogy a felhasználókat, fogyasztókat vizuális ingerek révén próbáljuk döntési szituációba hozni. Nem véletlen, hisz az emberek több mint 90%-ára nagyon erősen hatnak ezek a képi, vizuális megoldások és ezek alapján hoznak döntést is.

A helyesen kialakított és megtervezett vizuális inger nem csak be tudja vonzani az esetleges vásárlót, de fel is tudja kelteni a kevésbé érdeklődők figyelmét is. Emellett a jó vizuális kompozíció egyensúlyt és harmóniát teremt. Ebből következik, hogy a színpszichológia tudatos használatával sokkal jobb marketingstratégiát tudunk kialakítani, ennek köszönhetően pedig több fogyasztót tudunk elérni, akik ráadásul elkötelezettebbekké is válhatnak a márkánk iránt.

Pszichológusok szerint az ember kedvenc színe kapcsolatban áll személyiséggel, és hatása lehet arra, hogy milyenné is szeretnénk válni. Ez pedig bizonyos esetekben a személyiség mellett a társas kapcsolatokra és a szexuálpszichológiára is hatással lehet.

Mi az a Színpszichológia?

Meleg és hideg színek

A színeket alapvetően két nagy csoportba lehet osztani:

  1. meleg színek és
  2. hideg színek.

Meleg színek: a piros, a sárga, a narancs.

Hideg színek: a kék, a lila és a zöld.

Nézzük meg egyesével, hogy a színspektrum színei közül melyiknek milyen hatása és jelentése van.

színek jelentése pszichológia

Színek pszichológiája

“A színek jelentése és színek hatása az emberre, lakásra, környezetre

Sárga: optimista, fiatalos, figyelem felkeltésre használják

Piros: energiát sugároz, a szívverést gyorsítja. Egyfajta sürgető hatása van, emiatt akcióknál és leárazásoknál alkalmazzák gyakran.

Kék: bizalmat és biztonságot sugároz, főként bankok, pénzintézetek használják.

Zöld: a pénz és a gazdagságra színe, megnyugtató a szemnek.

Narancssárga: meglepően erős, agresszív szín. Főként vásárlásra ösztönzés, CTA gombok esetében előnyös.

Rózsaszín: a romantika és a nőiesség színe, főként nőket és lányokat érdemes vele célozni.

Fekete: erőt és határozottságot sugároz, ugyanakkor letisztult. Főként a luxustermék egyik fő színe.

Lila: nyugtat, csillapít, főként a beauty iparág, a szépségipar szereti használni.

A színek érzelmi hatása

“A színek, mint emberi tulajdonságaink, érzelmeink változását tükrözik.” – Pablo Picasso

A fent nem említett színek mellett gyakran használják még a fehér és barna színeket is.

A fehér szín jelentése: a tisztaság és ártatlanságot jelképe, emiatt nyugtató hatása is van. Semleges szín, és egyfajta könnyedséget sugároz. Ugyanakkor érzelmi távolságtartást is jelöl. A való életben egy fehér falú szoba nagyobbnak tűnik mint a többi színű, cserébe üres és barátságtalan hatást kelthet. Ennek ellenére előnye, hogy jól mutat a színskála többi elemével együtt.

A barna szín jelentése: egyfajta melegség sugároz, békét és kényelmességet jelöl. Az emberi kapcsolatokban a mélyebb érzelmek megélésének a jelölője. Ugyanakkor ha levert, szomorú valaki, akkor a barna ezt a negatívabb érzést is tovább mélyíti.

nyugtató színek

Színhasználat

Bármilyen színt is használunk, mindig arra törekedjünk, hogy olyan színeket válasszunk amely illenek a kitűzött stratégiához és üzenethez. Ha megnyugtató, csillapító hatást akarunk elérni, akkor ne a piros színt használjuk például. Ha meg férfiakat célzunk, akkor ne a rózsaszín domináljon. A színnek és a márkatársításnak sokkal nagyobb szerepe van, mint azt sokan gondolnánk, ezért érdemes erre külön odafigyelni már a logó tervezésekor és az arculat kialakításkor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *