Veszelszki Ágnes: A kommenthuszár becsizmáz – új szavak a digitális kommunikációban

Lendületes előadást hallhattunk Veszelszki Ágnestől, aki a digitális bennszülöttek gyorsan fejlődő nyelvét kutatja. Megismerhettük a Facebook tucatnyi helyettesítő írásmódját és pár mosolyra fakasztó példát is láthattunk a néhol túlbuzgó közösség nyelvújító erőfeszítéseiből. Régóta ismert tény, a szavak rövidülnek, az írásmód kevésbé kötött, egyszerűsödnek a nyelvtani elvárások. Grammarnácik kapaszkodjanak!

A digitalizáció a nyelvre is hatással van, amit egy kutatás sikeresen dokumentált a Kommunikáció: Internet és Média tehetséggondozó műhely (KIM) Veszelszki Ágnes vezetésével. 2011 tavaszán pályázatot írtak ki az internetes / elektronikus / digitális kommunikációban előforduló szavak és kifejezések összegyűjtésére. A több száz oldalnyi anyag 1144 szócikket tartalmazott. Ezekből kaphattunk ízelítőt az előadás során.

Jellemző a kötőszavak szimbólummal helyettesítése (meg / +). Ahol csak lehet számokkal váltunk ki több betűt (pl: 1x, 5let, jó8). Fonetikusan is módosulhat az írásmód (user / júzer, like / lájk) ami nagyon változatossá tudja tenni az írásmódot. Gyakoriak a mozaikszavak, netspecifikus akronimákat veszünk át mindennapi szóhasználatunkba (LOL/laugh out loud, ASAP/as soon as possible).

Kiragadott példa az ASD használata. Számítógépes játékokban és cseten használt gombkombináció, mely 3 egymás melletti gomb. Jelentheti, hogy az írója nem tud reagálni, inkább nevet. Badarság észlelése esetén felháborodást fejezhet ki, illetve mondanivaló hiánya esetén jelezheti, hogy még a gépnél vagyunk.

FACEPALM – arcpálma
Nonverbális jelet takar, mikor az egyén tenyerébe temeti arcát, vagy megsimítja szemöldökét, homlokát. Frusztráltság, ellenérzés, vagy szégyen kifejezésére szolgál.

Facebook
A FB használata fontos tényezője mindennapjainknak, ezért nagyon változatos neveken említjük. Zukbergnet, Fácse, Féjsz, Faszbúk, Fészbúk, Fész, Face, Fácsebúk, fb, arckönyv és még számos verzió ismeretes, ami folyamatosan bővül. Speciális változat az „emördzsönszifész”, a mobilon elérhető, korlátozott funkcionalitású megoldás vész esetére.

Végül megtudhattuk a címadó fogalmak jelentését is:

Kommenthuszár
Valamilyen témához humorosan hozzászóló személy, aki közbevetett gondolataival a téma fonalát offolja / elvágja. Pl: „Pali nagy kommenthuszár, minden buta kérdésre tud válaszolni valami vicceset.”

becsizmáz
Kettős jelentésű angol kifejezés. Elsősorban programok betöltése, bootolása. Második jelentése a csizma kifejezésre asszociál, de megőrzi eredeti jelentését köznapra vetítve: felébred, magához tér. Pl: „A tegnapi kemény buli után sokáig tartott ma becsizmázni”

A kutatás közel sem öncélú. A nyelv iránt fogékony kör szeretné összegyűjteni a mindennapi használatban előforduló szavakat egy Netszótárba. Ezzel a digitális kommunikációs szakadékot kívánják áthidalni főleg generációk között – szótár a nagyinak. Az előző előadó Kerekes Pál egyből le is csapott az elektronikus kiadás ötletére :)

Élőben sokkal vidámabb volt a téma Veszelszki Ágnes tolmácsolásában, a közönség végig derült a naponta használt kifejezések tudományos meghatározása közben. Ilyenkor gondolkodik el az ember, hogy hány olyan szó lehet, amit inkább készségszinten, megszokásból használunk és nem tudatosan. Az előadás hangulata elgondolkodtatott, hogy lenne-e értelme rendszeresen ilyen szószedettel jelentkezni az előadások sorában. Érdekelne a Te véleményed is erről.

Olvastál a fentiekben új kifejezést?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *