Amikor macskás gazdik leszünk, sok érdekes dologgal kerülünk szembe. Ahhoz viszont, hogy jó gondviselői legyünk kedvenceinknek, meg kell értenünk a kommunikációjukat. Ehhez adunk most egy kis segítséget.

Hé, ember! Hozzád beszélek! 

Amikor a cicák még cicagyerekek, nyávognak az anyjuknak. Ezzel jelzik neki, hogy éhesek, fáznak vagy épp elveszettnek érzik magukat. Ezt a tulajdonságukat nem hagyják el felnőtt korukra sem, hiszen így kommunikálnak az emberekkel. Gondoljunk csak a vicces beszélő macskás videókra!

Szóval miután a macskánk felnőtt és nincs körülötte gondoskodó mamája, nekünk kezd nyávogni. Ennek oka pofon egyszerű: így jelzi, ha valamire szüksége van. Ha éhes, ha be akar menni valahová, ha nem tetszik neki az alom vagy csak egy kis törődésre vágyik, különböző miau-t ad ki a száján.

Sűrű nyávogás akár bajt is jelezhet

Ha a macskával nincs rendben valami, annak ő hangot ad, legalábbis a legtöbb esetben. Ha a macska a megszokottnál egyre többet és egyre gyakrabban nyávog, érdemes meglátogatni az állatorvost, hiszen ez utalhat testi és lelki fájdalomra is egyaránt. Számos betegség jele lehet az ha többet eszik, többet iszik, vagy ingerlékenyebb  lesz a macska, ezt is kísérhetik különböző nyávogások.

A macskák nem beszélnek egymással?

Talán a több cicát tartó gazdik már észrevehették, hogy kedvenceik kommunikációjából hiányzik a nyávogás. Hogy miért? Mert ezt csak az emberekkel való érintkezés során használják. A legdurvább az, hogy különböző hangon fejezik ki, hogy mit akarnak éppen, ezért nem lesz sosem egyforma az “etess meg” és az “enged be” nyávogás.

A te macskád is szokott dagasztani? 

A macskások számtalanszor átélik, ahogy kedvencünk a mellső lábaival nyomkodja például a takarót, vagy a lábukat a karmát kicsit kieresztve. A mozgássort, amely akár tíz percig is eltarthat, rendszerint dorombolás és esetenként a gazdához való dörgölőzés kíséri. Mi történik ilyenkor?

A dagasztó macska gyermekkorát éli újra. A kiscicák ugyanis anyjuk emlői körül végzik ezt a mozdulatsort szopás közben, ezzel serkentve a tejelválasztást. Ez az oka annak, hogy “dagasztás” közben sok macskának a nyála is elcsöppen. Az újszülött korukban emberek által táplált példányokból néha hiányzik ez a reflex.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *