Ezekkel az állatokkal közvetlen környezetünkben is találkozunk, halljuk, látjuk őket, mégsem tudjuk, hogy miért csinálják azt, amit. Itt vannak a válaszok!

Dorombolás

A tévhitekkel ellentétben a macskák nem csak akkor dorombolnak ha jól érzik magukat, ezt a hangot akkor is képesek kiadni, ha esznek, vagy épp éhesek – de dorombolnak akkor is, ha betegek. A különös hangot a gége és a membránizmok bocsátják ki belégzés és kilégzés közben, de az még nem tisztázott, hogy a központi idegrendszer pontosan hogyan koordinálja ezeket. A nagymacskák között is akad, aki tud dorombolni, ilyen például a puma és a gepárd, viszont az oroszlán, a leopárd, a jaguár, a tigris, a hópárduc és a ködfoltos párduc már nem képes erre.

A kutatók és tudósok viszont azt állapították meg, hogy a dorombolásnak gyógyító hatása van. Amelett, hogy felvidít és jó érzéssel tölt el minket a szőrgombócok simogatása, a csontok regenerálódására is jó hatással van. A cicák dorombolásának frekvenciája 26 hertz. Ezt a rezonanciát a csontok kártékony külső behatásként érzékelik, és a csontok megerősítésével reagálnak rá. A NASA kutatói például azt javasolták, hogy erősítsenek hasonló frekvencián rezgő orvosi eszközöket az űrhajósok lábára a hosszabb űrutazások alatt, így akadályozva meg a csontritkulás kialakulását.

Cirip-cirip

Nyáron a nyitott ablaknál számtalanszor hallgathatjuk a tücsökmuzsikát, de hogy hogyan is képesek erre? Nos, a tücsök jellegzetes ciripelő hangját szárnyai összedörzsölésével éri el. Az úgynevezett ciripelő erek, amik körülbelül úgy néznek ki, mint egy fésű, a szárnyakon találhatóak. Ezek összedörzsölésével képzik azt a bizonyos ciripelő hangot, méghozzá úgy, hogy egyik szárnyuk tetejét dörzsölik a másik szárnyuk aljához.

Hogyan világít?

Kb. 200 szentjánosbogárfaj létezik de ezek közül van, amlyikben csak a nőstény tud világítani. Annak, hogy fényt bocsátanak ki, két oka van: a párválasztás és a táplálékszerzés. Viszont, ami most jön, az szó szerint durva!

Ami a szaporodásukat illeti, nincs “átjárás” a fajok között, vagyis minden faj csak saját fajtársaival tud utódot nemzeni, ráadásul, fényjelzésük is fajonként változó. És itt jön a csavar: mivel vannak olyan fajok, ahol a nőstények képesek utánozni egy másik faj villantásait, ezzel odavonzzák a nem fajukba tartozó hímeket, aztán egyszerűen csak felfalják őket. Mi a brutális, ha nem ez?

Ami a világítást illeti: a fényt a potroh elülső része “állítja elő”, a világítósejtek segítségével. Ezekben luciferin képződik, amely oxigént tartalmazó környezetben (így a levegőben is, mely a potrohon található légcsöveken jut be az állat testébe) átalakul, és fényrészecskéket bocsát ki. De miért csak este világít? Mert képes a fényjelzés időzítésére. Idegrendszere ingerekkel szabályozza, hogy mikor szabaduljon fel nitrogén-monoxid. Ez segít abban, hogy a mitokondrium nevű szerv ne dolgozzon fel oxigént, amely így eljuthat a potrohba, ahol a fenti folyamatoknak megfelelően beindulhat a fényjelzés és kezdődhet a társkeresés.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *