vezeték nélküli fülhallgató

Milyen Bluetooth-fülhallgatót vegyek? Vásárlási útmutató vezeték nélküli fülhallgatókhoz

Vezeték nélküli fülhallgató, Bluetooth-fülhallgató rengetegféle van, de melyiket válaszd a műszaki paraméterek alapján? Ha benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy “milyen fülhallgatót vegyek?”, reméljük, ezen az oldalon kapsz egy kis segítséget a válaszhoz.

Miről olvashatsz ezen az oldalon?

 • Mi a különbség a fej- és a fülhallgató között?
 • Milyen vezeték nélküli technológiák léteznek?
 • Mi a Bluetooth előnye/hátránya?
 • Milyen műszaki paramétereket figyelj vásárláskor?

Az alábbiakban a műszaki, technológiai háttérbe szeretnénk bepillantást engedni, hogy értsd azokat a szakkifejezéseket, amelyekkel egy vezeték nélküli fülhallgató dobozán találkozol. Általánosságban átlásd a témát, és ne csak az ár alapján tudjál döntést hozni, amikor vezeték nélküli fülhallgató vásárlásának pillanata eljön.

Mit nem fogsz ebben a cikkben találni? Nem fogunk konkrét modelleket összehasonlítani, nem lesz szubjektív lista alapján egy sorrend felállítva különböző márkák és gyártók között. Lesz viszont vezeték nélküli fülhallgatók listája két olyan szempont szerint, amelyek alapján az egyik leggyakrabban keresnek ilyen eszközöket az érdeklődők.

Vezeték nélküli fejhallgató vagy fülhallgató: mi a különbség? Mi a helyzet a vezeték nélküli headsetekkel?

Fejhallgató, fülhallgató – nem mindegy? A különbség tényleg nem súlyos, és sokan lazán váltogatják a két szót, minden különösebb koncepció nélkül. De azért van a jelentésükben különbség, ami valamennyire már a két szóból is sejthető.

BW-HP' vezeték nélküli fejhallgató.

Fülhallgatóról akkor beszélünk, ha az eszközt a fülbe kell bedugni, a fejhallgató esetében viszont a két hangforrást egy pánt köti össze, a fejhallgató ennek segítségével támaszkodik meg a fejtetőn. Ha az aktív zajszűréstől eltekintünk, a fülhallgató általában kisebb légáramot generál és jobban szigeteli a külső zajt, mint a fejhallgató.  És ha már itt tartunk – mi a helyzet a vezeték nélküli headsetekkel? Nagyjából az, mint a fej- és fülhallgatókkal, vagyis más a precíz definíció, mint a köznapi szóhasználat. A vezeték nélküli headsetek szűkebb értelemben tulajdonképpen kizárólag telefonálásra szolgáló, általában csak az egyik fülbe beilleszthető, mikrofonnal ellátott eszközök. A gyakorlatban aztán sokszor a mikrofonos fülhallgatókat is headsetnek nevezik. Én is ez utóbbi értelemben használom a vezeték nélküli headset kifejezést (jóllehet, a szűkebb értelemben headsetnek minősülő terméket is forgalmazunk).

A wireless fülhallgatók fajtái

A wireless, azaz vezeték nélküli hangátvitel területén egyértelműen a Bluetooth a nyerő – legalábbis ez a szabvány a legelterjedtebb. De azért a Bluetooth-on túl is van élet a vezeték nélküli hangtovábbításban.

A wireless fülhallgatók típusai a hangátvitel technológiája alapján:

 • bluetooth-os fülhallgatók

Annak ellenére, hogy a jeltovábbítás során a hangminőség kis mértékben romlik, kompatibilitása miatt, és mivel tényleg nagyon egyszerű használni, messze ez a legelterjedtebb típus a három közül.

 • infravörös fülhallgatók

Ennek a technológiának nagy hátránya, hogy az adónak és a vevőnek “szembe kell néznie” egymással, különben nem jön létre a jelátvitelhez szükséges kapcsolat. Emiatt mostanra eléggé ki is koptak a piacról az ilyen modellek.

 • rádiófrekvenciás (RF) fejhallgatók

Leggyakrabban fejhallgatóknál találkozhatsz ilyen eszközökkel. Elég menő technológia, legalábbis ha azt nézzük, hogy a hatótávolság itt nagyobb, mint a másik két szabványnál, és a terepakadályok sem gátolják a jel terjedését. A hangminőség azonban alapból itt még rosszabb, mint a Bluetooth-nál, így gyakran aktív zajszűréssel látják el az ilyen fejhallgatókat. Nem mellesleg, általában jóval drágábbak, mint a hasonló képességű bluetooth-os darabok.

Bluetooth-fülhallgató: az uralkodó vezeték nélküli technológia

A kifejezést tuti, hogy te is ismered, és biztosan használod is – de tudod, pontosan mit jelent? A Bluetooth egy rövid hatótávolságú, adatcseréhez használt, nyílt, vezeték nélküli szabvány. A Bluetooth segítségével számítógépek, mobiltelefonok illetve különféle perifériák között létesíthetünk vezeték nélküli kapcsolatot.

Bluetooth 5.0-s vezeték nélküli fülhallgatója.

A Bluetooth-alapú hangátvitel előnyei:

 • vezeték nélküli adatátvitel
 • széleskörű kompatibilitás
 • alacsony energiafogyasztás
 • az adónak és a vevőnek nem kell egymással szemben, egy vonalban elhelyezkedniük
 • falakon keresztül is működik
 • egyszerű használat, könnyű kapcsolódás

A Bluetooth hátrányai:

 • gyengébb hangminőség (legalábbis a high-end eszközökhöz képest…)
 • a legutóbbi verziókat kivéve viszonylag korlátozott hatótávolság

Vezeték nélküli bluetooth fülhallgatók – milyen fülhallgatót vegyek?

Mielőtt jobban belemennénk a témába, nézzük meg, hogy a vezeték nélküli fülhallgatókat (és fejhallgatókat) hogyan osztályozhatjuk a formájuk alapján.

Kialakításuk szerint lehetnek:

 • a hallójáratba illeszthető (In-Ear) fülhallgatók,
 • a hallójárat bejáratához illeszthető (Earbuds) fülhallgatók,
 • fülre akasztható fülhallgatók,
 • fülre illeszkedő (On-Ear) fejhallgatók,
 • a fület teljesen körbevevő, lefedő (Over-Ear) fejhallgatók.

 vezeték nélküli fülhallgató töltése.

A vezeték nélküli Bluetooth-fülhallgatók műszaki jellemzői

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legszuperebb fülhallgatót, nem árt, ha tudod értelmezni a legfontosabb műszaki paramétereket. Ezek közül a három legfontosabb az impedancia, a frekvenciaátvitel és az érzékenység.

 • Impedancia

Az impedancia jelentése váltakozó áramú ellenállás. A magas impedanciájú fej- és fülhallgatókhoz nagyobb feszültségre van szükség, ellenkező esetben a hangerő túlságosan alacsony lehet. Az ilyen eszközökhöz szükség lehet egy erősítőre, ezért nem alkalmasak mozgás közbeni használatra.

Tipp:  Az alacsony, 32 ohmos, vagy kisebb impedanciájú fülhallgatók viszont tökéletesen alkalmasak a hordozható eszközökkel (mobiltelefon, mp3-lejátszó) való használatra. Mivel azonban a vezeték nélküli fülhallgatók általában beépített akkumulátorral vannak ellátva, náluk az impedancia értéke csak azt befolyásolja, hogy egy feltöltéssel meddig bírják. Minél magasabb az impedancia értéke, annál hamarabb fognak lemerülni.

 • Frekvenciaátvitel

A frekvenciaátvitel alapján megállapítható, hogy az eszköz milyen frekvenciaértékek között képes a hangátvitelre. Az emberi hallás a 20 Hz és a 20 kHz közötti tartományban észleli a hangokat. Bizonyos szabványok, például a Hi-res Audio megkövetelik az ennél szélesebb frekvenciatartományt.

Tipp: Ennek ellenére nem automatikus, hogy egy szélesebb frekvenciatartományú fejhallgató jobb hangminőséget képes garantálni, mint egy szűkebb tartományban működő. Inkább nézz utána a vásárlói véleményeknek vagy kérdezd meg a szakáruház munkatársát. A legjobb persze, ha vásárlás előtt kipróbálod a fülhallgatót. 

 • Érzékenység 

Értéke azt a hangnyomást mutatja meg, hogy 1 watt erősítő-teljesítmény esetén az 1 méterről hallható hang mekkora normál légköri nyomáson. Minél jobb a beépített hangszóró hatásfoka, annál nagyobb az eszköz érzékenysége.

 • Tipp: Az érzékenység mértékegysége a decibel, ha a szokásoshoz képest jóval alacsonyabb, akkor az adott eszköz valószínűleg jóval halkabban, ha magasabb, hangosabban szól az átlagosnál. 

A gyakorlatban azonban elmondható, hogy ha a 100 ezer forintnál kezdődő, high-end kategória alatt keresgélsz, a fenti paraméterek tekintetében igazán jelentős eltéréseket nem nagyon fogsz találni. Az adott fej- vagy fülhallgató hangminőségéről sokkal többet elárul, ha kipróbálod, és meghallgatod, mit tud.

A választás szempontjai

Mire használod?

 • sport: Inkább fülhallgatót javasolnánk, mint fejhallgatót (kevésbé melegít, vagyis nem izzadsz bele). A fülhallgató lehetőleg könnyű, verítékálló legyen, ami szorosan illeszkedik és mozgás közben sem esik le.
 • iroda: A fület körbevevő zárt  fejhallgatót vagy fülhallgatót válassz, hogy a munkatársakat ne zavarja a kiszűrődő zaj.
 • utazás: A tömegközlekedés és az utca zajai miatt mindenképpen a fül egészét fedő, zárt, passzív vagy aktív zajszűrős fejhallgatót vagy a hallójáratba illeszkedő fülhallgatót érdemes választani.

Kényelem és hangzás

AIRAUX AA-UM1 vezeték nélküli fülhallgatója.

 • Fejhallgatók

A fület fedő (Over-Ear) fejhallgatók esetében aranyszabály, hogy minél nagyobb a fület fedő rész, az eszköz annál kényelmesebb. Ha viszont fülön nyugvó (On-Ear) fejhallgatót néztél ki, itt minél kisebb a fülön fekvő rész, annál jobb.

 • Fülhallgatók

Mivel a hangforrás közelebb van a dobhártyádhoz, kevésbé egészségesek, mint a fejhallgatók. Ugyanakkor alapból jobban szűrik a zajokat, főleg az In-Ear típusok.

Tipp: A kényelem nagyon fontos szempont, hiába tied a világ legjobban szóló fülhallgatója vagy fülese, ha szorít, nyom, nem jól illeszkedik, és alig várod, hogy levesd. Ezér ha van rá mód, mindenképpen próbáld ki, mielőtt megveszed. Érdemes legalább 10-15 percig viselni, hogy biztosan kiderüljön, ha valamiért nem ez a legjobb választás a számodra. 

Ugyanez igaz a hangzásra: vannak lágyabb hangzású fülesek, vannak, amelyeknél a basszus hangsúlyosabb – és még sorolhatnánk. A technikai leírásból ezek a finomságok nem derülnek ki. Mindenképpen érdemes egy adott zenével kipróbálni a szóba jöhető darabokat, hogy pontosan meg tudd állapítani, melyik hangzása ideális a számodra.

Tartósság

Minél kifinomultabb, kidolgozottabb és könnyebb egy technikai eszköz, általában annál sérülékenyebb. Ez a szempont elsősorban a fejhallgatóknál lehet érvényes – éppen ezért érdemes kompromisszumot kötni, és olyan darabokat választani, amelyek masszívabbak. Így elkerülhető, hogy már az elején elrepedjen vagy eltörjön a fejhallgatód.

Kapacitás

Praktikus okokból az egyik legfontosabb jellemző, hogy egyetlen feltöltéssel mennyi ideig használható a fülhallgató.

Tipp: Az akkumulátor kapacitása nem biztos, hogy mérvadó, mert a fülhallgató fogyasztása is lényeges. Ezért a legjobb, ha a gyárilag feltüntetett üzemidőből indulusz ki.

A Bluetooth verziója

Minél magasabb, annál jobb, mivel annál többet tud az eszközünk (például: gyorsabb adatátvitel, alacsonyabb energiafogyasztás, nagyobb hatókör, egyszerre két hangeszköz működtetése stb).

Tipp: Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy azon az eszközön, amihez a kiválasztott fülhallgatót csatlakoztatnád, milyen verziójú Bluetooth fut. Hiába tudja ugyanis az új fülhallgatód a legújabb Bluetooth-t és annak összes előnyét, ha a telefonod vagy a tévéd régebbi verziót futtat, nem leszel képes kihasználni az új képességeket. 

Tudja az aptx HD-t?

Anélkül, hogy a részletekkel fárasztanánk, ez egy magas hangminőséget garantáló Bluetooth-szabvány. Ha ezt tudja az adott eszköz, biztos lehetsz benne, hogy sokkal jobban szól, mintha hiányozna az aptx HD.

 bluetooth-os fülhallgató.

Vezeték nélküli fülhallgatók és fejhallgatók telefonhoz és tv-hez

A vezeték nélküli fülhallgatók és fejhallgatók a legtöbbször két eszközhöz csatlakoznak: telefonhoz és tévéhez. Mivel több helyen sokan kerestek kifejezetten ehhez a két tevékenységhez fül- és fejhallgatókat, szeretném megkönnyíteni a dolgotokat. Zárásként itt van pár elérhető eszközök a hazai piacról, amelyek tévézéshez és telefonáláshoz alkalmasak.

Vezeték nélküli fülhallgató telefonhoz

 • BW-BTS3 IPX5 (sportoláshoz is kiváló)
 • BW-BTS2 IPX7 (sporthoz is kiváló)
 • BW-BTS1 IPX4 (sporthoz is kiváló)
 • BW-FYE1
 • BW-FYE2
 • BW-FYE5
 • BW-FYE7
 • BW-ANC1 AptX HIFI stereo headset
 • AIRAUX AA-UM1

A felsorolt termékek természetesen tévézéshez is kiválóak, azért kerültek ebbe a csoportba, mert mikrofonjuk révén beszélgetésre is alkalmasak.

Vezeték nélküli fülhallgató tv-hez

 • TWS BW-FYE5S
 • TWS BW-FYE1

Vezeték nélküli fejhallgató tv-hez

 • BW-HP1

Vezeték nélküli fejhallgató telefonhoz

 • BW-HP1

Vezeték nélküli fülhallgatóval zenehallgatás közösen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *