Wi-Fi sebesség mérés eredménye

Többször gondolkodtál már rajta, hogy milyen gyors a wifi hálózatod? Vagy éppen utaztál valahova és érdekelt, hogy le tudsz-e tölteni egy filmet esetleg az adott helyen? Nos, mára már viszonylag gyorsan le tudod ezt tesztelni bármelyik internet speed test eszközzel. Ezek a sebesség mérő oldalak segítenek megtudni, hogy milyen gyors az adott hálózat (hotspot) download és upload speedje (Mbit/s-ban megadva), és hogy milyen gyors a válaszidő (ms-ban).

Vannak olyan eszközök és megoldások is, amikkel jól tudod ellenőrizni ezeket. Ilyen lehet az Instabridge, vagy ha magadnak akarsz ilyen csinálni, akkor itt meg tudod nézni a legjobb wifi helyeket saját elemzés alapján.

Miket érdemes mérni a wifi sebesség (speedtest) esetében:

  • letöltési sebesség (download)
  • feltöltési sebesség (upload)
  • ping

A ping ez esetben nem más mint a késleltetés, egyfajta válaszidő.

Itt egy általános sebesség teszt (bandwith speedtest) eredmény:

A ping 38 ms, a letöltési sebesség 18,1 Mbit/s, míg a feltöltési sebesség 14,9 Mbit/s.

Wi-Fi sebesség mérés eredménye

Wi-Fi sebesség mérésre alkalmas eszközök:

Hogyan működik a speedtest:

A mérés elindításához rá kell kattintanod az “Indítás”, “Start”, “Mérés” gombra és nagyjából 20-30 másodperc alatt a rendszer értékeli a sebességet mind a
letöltés (download), feltöltés (upload) és a válasz (ping) kategóriákban.

Tanácsok wifi sebesség méréshez:

A pontos eredmény érdekében a wifi sebességmérése alatt ne használj más net kapcsolatot igénylő alkalmazást, mert a teszt csak az akutális, rendelkezésre álló sávszélességet és annak sebességét képes lemérni.

Ha Flash alapú sebességmérőt használsz, akkor az számos táblagépen, iPaden nem fog működni, ezért javasolt, hogy HTML5 alapú honlapon ellenőrizd az interneted sebesség.

A mérési eredményt erősen befolyásolhatja, hogy a számítógép, tablet vagy telefon böngészője mennyire terhelt, és mekkora a rendelkezésre álló erőforrás!

Érdemes olyan szervert választani a teszthez, amely földrajzilag közel van hozzánk. Ilyenkor ugyanis reálisabb ping értékeket kaphatunk, mintha egy nagyon távoli szervert választunk. Szerencsére a legtöbb szolgáltatás már viszonylag intelligens és automatikusan egy közeli szervert választ. Ha például Budapesten akarunk egy ilyen sebességmérést végezni az internetünket illetően, akkor minden bizonnyal budapesti mérőpontot fog alapból felajánlani.

Ha a saját WIFI hálózatodat akkor elnevezeni valahogy, akkor nézd meg az alábbi kreatív wifi nevekről szóló cikkemet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *